top of page

Inma González Festival de Castanyoles

Presentem el treball dut a terme els estudiants de l'Estudi del Ritme Musical i amics artistes de diferents disciplines que donen suport amb el reconeixement de les castanyoles com a instrument musical

Tractem la Castanyola com un instrument musical ple de matisos. La castanyola ens porta a moments felices però també pot sorprendre amb moments que ens arriben al fons dels nostres cors

cartel Nadal de castanyoles.png

Programa

​Trisch-Tratsch op.214   Johann Strauss *

Loli Liria, Isabel Picón

​

Danza de Salamanca Popular**

Encarna Estepa, Amadeu Pantaleoni

​

La Primorosa  El barbero de Sevilla Gerónimo Giménez

Inés de Arvizu

​

Danza del Molinero (El sombrero de tres picos) Manuel de Falla*

Loli Lidia,  Isabel Picón

​

La Cumparsita   G.H.Matos Rodriguez *

 Encarna Estepa, Gloria Patiño

​

Habanera   (Carmen)  Georges Bizet***

Inés de Arvízu, Akiko Inaba

Christoph Doben

​

Puerta de Tierra (Bolero) Isaac Albéniz***

Akiko Inaba

​

El baile de Luis Alonso Gerónimo Giménez***

Consol Grau, Inma González

​

Dominó   L. Ferrari*

1ªveu

Loli Liria, Isabel Picón

2ªveu

Encarna Estepa, Akiko Inaba

​

Fantasies 12 Telemann****

Inma González

Christoph Doben, flauta

​

La Leyenda del Beso   R. Soutullo y J. Vert***

1ªveu

Loli Liria, Isabel Picón

2ªveu

Inés de Arvizu, Encarna Estepa

ballarina

Akiko Inaba

​

Poupurri

Septimino - El barbero de Sevilla - Bohemios*/***

1ªveu

Loli Liria, Isabel Picón

2ªveu

Inés de Arvizu, Encarna Estepa, Akiko Inaba, Amadeu Pantaleoni, Gloria Patiño,

3ªveu

Neus Regada,  Helena Demichelis

solista

Inma González

​

La Verbena de la Paloma    (Preludio)  Tomás Bretón*

Consol Grau

​

La Verbena de la Paloma    (Seguidillas)  Tomás Bretón****

Todos

​

​

Ideat i dirigit per

 Inma González

​

Partitures de castanyoles

* Consol Grau

** José de Udaeta

*** Emma Maleras

**** Inma González

​

Si és el teu primer concert de castanyoles, gràcies per deixar-te embaucar. Estic segura que no serà l'últim. Moltes gràcies per venir a un concert que us sorprendrà. 

Les Castanyoles no estan encara reconegudes com a instrument musical. Necessitem donar-les visibilitat per aconseguir que aquest petit  instrument pugui estudiar-se i arribar a tothom.

#LasCastañuelasunInstrumentoMusical

Concertistas i Artistes

Isabel Picón

Isabel Picón

​

Des de la seva infància se sent molt atreta per l'art, en particular pel flamenc.
Rep classes amb els mestres més prestigiosos com la Tani, Antonio Canales, Dolores Herrada, Inma González i altres.
Actualment comparteix l'estudi de les castanyoles amb el ball flamenc i la declamació, centrant-se en la poesia, per la qual sent veritable passió.

El 2019 va participar en el 100 Emma Maleras concert Homenatge al centenari del seu naixement, Madrid. I Trobada de Castanyoles del Bierzo 2021. II Encuentro de Castañuelas Ciudad de Sevilla 2022. Festival Internacional Inma González de castanyoles, Madrid 2023. Festival Internacional Inma González Online 2023

Amadeu_edited.jpg

Amadeu Pantaleoni

​

Home inquiet i amant de les castanyoles. Festival Internacional Inma González Online 2020,2023

Barradas 23, consol_edited.jpg

Consol Grau

Mestre i concertista de castanyoles. Membre de l'orquestra  d´acordions de cambre de Barcelona on habitualment toca l'acordió i les castanyoles. Encarregada de dur a terme la tasca de finalitzar la completa edició dels Métodes d'Emma Maleras. 

Des del curs 1997-1998 és professora especialista de castanyoles al Col·legi Públic d'Educació Primària i Artística Oriol Martorell de Barcelona.

loli.jpg

Loli Liria

Ja fa més de quinze anys, que les castanyoles i jo ens trobem a l'acadèmia de flamenc, on jo ballava. El meu primer aprenentatge va ser sense cap tècnica, no obstant, em vaig esforçar a treure rialles que sonessin bé. Més tard vaig conèixer Merçe Rius, amb la qual vaig descobrir el Mètode Maleras i hi ha els set llibres que fins aquell moment s'havien editat.  Després vaig estudiar amb Mar Bezana durant quatre anys i des del 2019 estic perfeccionant tècnica amb Inma González. 

A totes les professores que he tingut i tinc, els dono tota la meva gratitud per haver-me descobert aquest marrec instrument musical. Tinc estudis elementals de solfeig i piano, això em va ajudar a fer les meves pròpies partitures i des de fa onze anys, dono classes de castanyoles, sempre amb el mètode i partitura musical .

El 2019 va participar en el 100 Emma Maleras concert Homenatge al centenari del seu naixement, Madrid.

I Encuentro de Castañuelas de El Bierzo 2021. II Encuentro de Castañuelas Ciudad de Sevilla 2022. Festival Inma González de castañuelas 2023, Madrid. Festival Internacional Inma González Online 2023

Mª Jesús Latorre

Mª Jesús Latorre

Estudiant de piano i castanyoles.

"Desconeixia l´instrument de les castanyoles i quan el vaig conèixer i sobretot quan vaig descubrir el mètodeMaleras vaig descubrir un món musical ple d´harmonia i amb una perfecciò extrema pel que fa al valor de les notes i compassos."

El 2019 va participar en el 100 Emma Maleras concert Homenatge al centenari del seu naixement, Madrid. Festival Internacional Inma González Online 2020,2021,2022 i 2023

Christoph

Christoph Doben

Alemany. L´any 2000 arriba a Barcelona.

Flauta, Fagot i Cant. De jove comença tocar la flauta travessera, després del batxillerat afegeix el fagot, i des d´una dècada rep classes de cant.

Actualment es fagotista a l´Orquestra de Mataró, i canta al Cor de Cambra de Granollers.

Inma González

Retrato catedral leon agosto 2022.jpg

M'encanta organitzar moments divertits i entranyables amb les castanyoles.
Desitjo que gaudeixin d'una matinée de castanyoles, i que des d'aquest moment donin suport a la difusió d'aquest maravellos instrument.

​

1000 gràcies per l´ajuda de tots els amics que us involucreu... al equip tècnic de so, llum, fotografia, vídeo i sastreria. A la Sarah, al Gabi i la Neus.

cartel Nadal de castanyoles.png

#LasCastañuelasunInstrumentoMusical
Ayudadnos firmando la siguiente petición. Sólo necesitaréis poner vuestro nombre, email y después confirmar desde el correo que recibiréis desde la plataforma Change.org
Gracias

Las Castañuelas Ta Ria Pi Ta, tan populares como desconocidas y menospreciadas.

 

Mi objetivo y el de muchos amantes de las castañuelas es su reconocimiento por parte del Ministerio de Cultura y Deporte de España, pero también de cualquier organismo internacional que apoye el reconocimiento de las castañuelas como instrumento musical. Para ello necesitamos la ayuda de todos. Las castañuelas apoyan a la danza, son instrumento solista en concierto, y en coros acompañan todo tipo de canciones populares.

Pero también son complejas: como cualquier otro instrumento, para lograr una buena ejecución es necesario dedicar muchas horas de estudio y práctica. Eso es lo que queremos lograr. Que las castañuelas ocupen su lugar y las instituciones reconozcan el valor de la castañuela y la eleven al lugar que merece.

La castañuela debe entrar a formar parte de los instrumentos musicales.

Para ello, firma nuestra propuesta, ven y apoya los actos que se proyectan para poder conseguirlo.

Aprender a tocar las castañuelas, además de divertido y didáctico, ejercita la mente y agiliza las manos. Y resulta excelente para encarrilar los problemas rítmicos. 

Está comprobado que los estudiantes de cualquier disciplina de danza o instrumental consiguen una gran mejora rítmica y en la agilidad de los dedos.

Las castañuelas también resultan altamente recomendables para las personas con problemas de coordinación y concentración. ¡Y son muy divertidas!

Conseguir el reconocimiento por parte de un organismo oficial significaría, por ejemplo, que las castañuelas llegaran a los Conservatorios de Música y Danza, de tal modo que todo el mundo tuviera la oportunidad de aprender a tocar las castañuelas y de disfrutar de ellas.

El origen de las castañuelas es muy antiguo, de miles de años, pero el instrumento se ha desarrollado y cambiado hasta llegar a las actuales, de forma redondeada y lisa. Su forma de tocar también evoluciona hasta nuestros días y no se tocan solo en España: pertenecen a la cultura mediterránea. Actualmente hay bailarines, grupos y solistas por todo el mundo. Estos tañedores internacionales, así como el público de cualquier acto donde suenen las castañuelas, se sorprenden al saber su falta de reconocimiento oficial.

Pero no solo se trata de las castañuelas de concierto; en la danza estilizada, escuela bolera, folclore y flamenco también merecen este reconocimiento como instrumento musical que acompaña y enfatiza. Nadie puede imaginar cuán difícil puede ser tocar y bailar hasta que no lo prueba. 

Un bailarín que toca las castañuelas mientras baila también es un músico.


Existe una metodología completa escrita y publicada para el estudio de las castañuelas en castellano, catalán, alemán e inglés. Muchos nos preguntamos por qué no se incluyen estos estudios en los colegios para que los niños aprendan a tocar las castañuelas; también son música y cultura.

Como concertista que recorre el mundo dando a conocer las castañuelas, profesora de castañuelas y exbailarina pido tu ayuda para lograr mi sueño: poder decir que, finalmente, las castañuelas se reconocen como instrumento musical con el cual danzar y tocar, para así disfrutar de este pequeño instrumento de percusión.

​

Muchas gracias por tu interés y, por favor, dame tu apoyo con tu firma.

En mi web y redes sociales puedes seguir conciertos de castañuelas, tanto míos como de otros compañeros. Por favor, comparte y disfruta del Ria Pi ta siempre que puedas.

bottom of page